lördag 15 januari 2011

Shephe...Cottag... Minced meat pie

Nä det finns inte mycket traditionellt i denna rätt jag svängde ihop på en höft. En Sheperd's pie ska - som namnet fåraheredens paj syftar på - innehålla lamm eller får. En Cottage pie ska - som namnet stugans/lantställets paj syftar på - innehålla grönsaker. Lammfärsen var dyr och dottern nekade bestämt till ärter och annat i pajen. Men jag hade iallafall en köttfärsröra, som täckts med hemmagjort potatismos och gratinerats, så jag tänker kalla den Minced meat pie. Den blev väldigt god. Inte typiskt brittisk alls ;)

Det här behövs:
Rejält med potatis, en fast sort
Några deciliter mjölk
2 msk smör
Några msk riven ost, gärna cheddar

800 gram nötfärs
1 dl vitt vin
2 burkar hela skalade tomater
4 lagerblad
ca 0,5 tsk torkad timjan
1 tsk salt
svartpeppar

140 gram bacon
En stor eller två små gula lökar
2 klyftor vitlök

Gör så här:
Skala potatisen, skär den i mindre bitar och lägg den i en gryta med saltat vatten. Låt vattnet koka upp och potatisen sjuda tills den är ordentligt mjuk när du känner med gaffel eller sticka.

Under tiden steker du köttfärsen i omgångar, låt den få färg ordentligt, och lägg över i en gryta. Häll vinet i grytan och låt den stå på mellanvärme och puttra. Häll av spadet från tomatburkarna och spara det, skär tomaterna i bitar och lägg i dem också. Krydda med salt, peppar, lagerblad och timjan.

Hacka bacon, stek den också och lägg över i grytan. Låt sedan löken steka vid lägre värme, tills den blir genomskinlig och får lite färg. Pressa i vitlöken, rör några varv och lägg över i grytan.

Låt grytan puttra medan du gör potatismoset. Fyll på med tomatspadet om det behövs, men köttfärsröran ska vara ganska fast. Om den är såsig kommer moset att dra åt sig såsen och bli soppigt.

Koka upp ca tre dl mjölk och håll den varm. Häll av kokvattnet från potatisen. Mosa potatisen med en potatisstöt (alternativt pressa den). Rör i den varma mjölken lite i taget, du behöver kanske inte allt. Moset ska vara fast i konsistensen. Pärstamp, inte potatispuré. Smaksätt med nymald/mortlad svartpeppar och rör ner ett par skedar smör. Smaka av, mer salt?

Ta upp lagerbladen från köttfärsröran och fördela den i en ugnsfast form. Klicka ut moset ovanpå. Strö lite riven ost överst. Gratinera i 250 grader tills ytan fått lite färg.

Gör under tiden en sallad att servera till. Jag skar till fina morotsstrimlor som fick ett uppkok, och sen tinade jag ärter i det vattnet. Hällde av, sköljde isande kallt och blandande ner grönsakerna i strimlad isbergssallad.

Jag kollade runt lite bland recept och bloggar om Cottage pie, och den numera traditionella smaksättningen tycks hålla sig kring köttbuljong/fond, timjan och worchestershiresås. En del använder lagerblad. Burktomater är ett senare påfund. Somliga har vitt vin, andra rött, de flesta inget vin. Eller vitlök. Andra grönsaker ger smak; lök förstås, morötter och ibland selleri, några har i ärter. Hos någon hittar jag tipset att sätta till lite majsmjöl i köttröran för att göra den lite såsigare

Potatismoset hålls oftast neutralt med salt & peppar. Någon använder muskotnöt. Andra piggar upp rätten med att blanda i lite palsternacka i moset.

Men så är det ju det här med köttet. Ska det vara malt kött, tärnat kött eller kött i bitar? Eller rent av tärningar av söndagens överblivna rostbiff? Rätten är gammal, men köttkvarnen kom inte förrän 1870, så originalet måste haft kött berett med kniv. Nästa gång kanske jag testar att göra pajen med tärnat kött. Det låter rätt med lite mer tuggmotstånd mot det mjuka moset.

Det är förresten svårt att hitta gränsen mellan Cottage pie och Shepherd's pie. Grönsaker och smaksättning varierar lika mycket inom som mellan recepten. Förutom just då att fåraherdens paj innehåller lamm. Svamp har jag iofs hittat i Shepherd's pie men inte i Cottage pie. Mer experiment att se fram emot :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar