måndag 12 april 2010

Tigerwok

Den tomatbaserade såsen är syrlig och har lite sting. Lägg gärna till mer chili om du gillar det. Det här är en sån rätt som kan varieras efter säsong, tid till förfogande och energinnivå. Enklast är förstås en påse frysta wokgrönsaker och färdigstrimlat kött. Min favoritkombination av grönsaker, särskilt på vintern, är vitkål, bambuskott och paprika.

Det här behöver du:
400 gram lövbiff/innanlår eller ryggbiff
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök
olivolja eller smör&rapsolja att steka i

Wokgrönsaker, exempelvis:
strimlad vitkål, bambuskott och paprika
eller minimajs, vattenkastanjer och sugarsnap peas/gröna bönor i bitar
eller en påse wokgrönsaker

Sås:
1 1/2 dl tomatjuice eller passerade tomater
1 tsk farinsocker eller rårörsocker
1/2 dl kinesisk soja
1 msk tigersås (chilivinägersås från USA)
1 dl vatten
1/4 köttbuljongtärning

Tillbehör:
Ris eller nudlar

Gör så här:
Skär upp grönsakerna. Hacka eller skiva löken. Strimla köttet.

Bryn grönsakerna och löken i omgångar, i het panna. Lägg över i gryta vartefter.

Bryn köttet, salta & peppra. Lägg tillbaka grönsakerna. Pressa vitlöken över.

Slå i ingredienserna till såsen. Låt grytan koka upp. Smaka av.

Servera med nudlar eller ris.

Använder man 2 tsk olja till stekningen ger en portion tillsammans med 1 1/2 dl kokt ris 330 kcl och 5 gram fett.

Källa: Recept ur Bertil Jonssons Kokbok för män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar