Det här behövs till en macka:
2 skivor ljust franskbröd
smör att steka i
2 skivor skinka, gärna kokt
2 teskedar fransk dijonsenap
2-4 skivor ost
Gör så här:
Smöra två skivor bröd och lägg dem med smörsidan mot varandra.
Lägg på skinka och ost, bred på dijonsenap.

Värm upp stekpannan. Lägg i en rejäl smörklick.
Lyft nu upp översta brödskivan och lägg den med smörsidan neråt i stekpannan. Lägg på nästa brödskiva som nu har smörsidan upp.
Stek mackan på ganska svag värme (3 av 6) så att osten hinner smälta innan mackan blir bränd på utsidan.
Vänd mackan försiktigt och stek den andra sidan.
Gör i ordning en sallad medan mackan steks. Småbladig romansallad, gurka och rödlök tog jag. Smaksättare fick bli hackad persilja, salt & peppar och så lite pressad citron.

Variationer:
Det finns många varianter som alla sägs vara original till Croque Monsieur, somliga utesluter senapen, andra svär att det ska vara skivad tomat i. Vissa tycker att mackan ska doppas i uppvispat ägg, eller en blandning av ägg och mjölk, innan den steks. Några grillar mackan och lägger osten ovanpå. Åter andra toppar den stekta/ugnsgrillade mackan med béchamelsås (vitsås), strör lite ost över och gratinerar. Och så finns det de som placerar béchamelsåsen inuti.
Några varianter som fått egna namn:
Croque Madame – en Croque Monsieur som serveras med stekt ägg ovanpå
Croque Provencal – en Croque Monsieur med tomatskiva i, ev byts senap ut mot majonnäs med örter
Croque Señor – en Croque Monsieur med tomatsalsa i
Croque Auvergnat – den vanliga Gruyèreosten byts ut mot ädelost/grönmögelost
Croque Norwégien – en Croque Monsieur där skinkan bytts ut mot rökt lax
Croque Gagnet – här har skinkan bytts ut mot Andouille, en fransk/cajun-kryddig korv
Källa: rätt som serverats på franska caféer sedan 1910-talet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar