Jag vet inte vilketdera som fick mig som fjortonåring att gilla skolans leversås med ris och en rejäl klick lingonsylt. Men jag gillar rätten så mycket att jag återskapat den i mitt eget kök.
Är man utrustad med en kvarn kan man mala ungnötslever själv, alternativet är en tillmötesgående kött & charkavdelning på din affär - eller leta i frysdiskarna efter malen lever, leverfärs. Jag tycker ungnötslever eller kalvlever är bäst, svinlever är inte alls lika gott.
Läs noga på etiketten, om den magra nötlevern blandats med späck går den att använda, men om färsen blandats med potatis duger den inte. Använder du färdigmalen lever blir det här en snabb middag - tid att tina ev frusen färs oräknad.
(Bloggverktyget vägrar vända bilden rätt)
Det här behövs till 6 portioner:
800-900 gram malen lever, 3 st plastkorvar med à 300 g fryst leverfärs
smör eller smör & rapsolja
ca 3/4 dl vetemjöl
ca 6 dl vatten
1 1/2 tärning mörk oxbuljong
2-3 msk soja
vitpeppar
Gör så här:
Tina frusen lever genom att lägga plastkorvarna i en stor skål/diskho med varmt vatten. Obs! Låt dem inte ligga längre än att de just tinar, annars förstörs de i värmen. Det går bra att börja steka även om det finns en frusen kärna.
Färsk lever skär du i bitar, putsa bort stora blodkärl, och mal på skivan med små hål.
Sätt på saltat vatten till riset.
Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stick hål på en plastkorv med lever och stek den på ganska hög värme (5 av 6), rör om så att den blir smulig ungefär som köttfärs.
Dags att lägga riset i vattnet?
Häll över levern i en gryta och stek de två sista plastkorvarna med lever.
Värm nu upp grytan med lever, strö mjölet över och rör om. Blanda ner ungefär 4 dl vatten till att börja med.
Smaksätt med buljong, soya och vitpeppar.
Låt såsen få puttra, fyll på vatten när det behövs. Smaka av.
Servera med ris och lingonsylt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar