måndag 30 augusti 2010

Fuskstroganoff med falukorv

När magen kurrar, fantasin går på tomgång och tålamodet tryter då är det lätt att tro på livmedelsproducenter som gör sitt bästa för att övertyga oss att just deras påse och paket innehåller allt du behöver.

Rätt ofta har de fel. Rätt så många påsar innehåller basvaror till en sås, att blanda med nån sorts kött, eventuellt grönsaker, och så ris, pasta, couscous eller liknande till. Behöver man egentligen en fabrikör som blandar tomat, lök, svamp och kryddor och kallar det Stroganoff?

Vill man förfalska en rysk 1800-talsrätt kan man åtminstone göra det själv. Godare.

Inte för att jag vill skryta (äsch det är klart jag vill) men när dottern i dag fick frågan - mix eller hemmagjord? - blev svaret

Hemmagjord!!! Hundra gånger godare.
Recept på vardagsmat som blir klar samtidigt som en panna ris kokar, det kan man aldrig ha för många varianter av. Den här rätten gör inte anspråk på att vara värdig en rysk greve, men den duger bra i vår familj. Och kanske i din?

Det här behövs:
1 burk finkrossade tomater, Muttis är bra. Använder du passerade tomater, ta lite mindre för smaken är mer koncentrerad
2 dl grädde, crème fraîche eller smetana, beroende på hur syrlig du vill ha rätten, och hur mycket syra tomaterna står för
2 msk kalvfond, eller 1 pod/tärning köttbuljong
1-2 msk senap, skånsk om du gillar det, fransk om det är din favorit
1 tsk torkad mejram, eller någon annan mild ört du gillar
salt & peppar
smör och/eller olja
2 små gula lökar eller 1 stor
2 små burkar champinjoner, eller en påse färska
600 gram falukorv
vatten

Gör så här:

Sätt på vatten till riset, salta.

Häll tomat, grädde och smaksättning i en gryta och låt den få puttra lätt.

Hacka eller skiva löken, låt den svettas genomskinlig i smör eller olja, häll över i grytan och rör om.

Medan löken svettades har du förstås hällt av spadet från svampen, kramat ur den och eventuellt skurit den i mindre bitar.

Låt svampen få färg medan du skär korven i strimlor. Svampen ner i grytan, och korven ner i stekpannan.

Med händer som har lite köksvana hinner du få korven stekt och vänd ner i grytan lagom tills riset är klart.

När det behövs späder du med lite vatten i grytan. Smaka av, dominerar tomaterna ta mer senap och fond, är såsen mesigt söt ge dem lite sting med några droppar citronsaft eller en neutral vinäger.

Om du vill ha en tjockare, drygare, sås, gör en toppredning. Skaka ihop 1/2 dl kallt vatten med 1 msk vetemjöl eller maizenaredning i en burk med lock, vispa ner i såsen och låt puttra ett par minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar