söndag 21 mars 2010

Karibisk varm choklad


Magiskt.

Slutna ögon.

En sniff och en klunk.

Hett. Sött. Kryddigt.

Kakao. Rårörsocker. Vaniljstång. Kardemumma. Kanelstång. Muskotnöt. Salt.

En sniff.

Hundratals mil.

I tv:n kommenterar Kevin McCloud det spektakulära villabygget vid en konstgjord skotsk loch.

Men jag hör tunga droppar falla från kakaoträden ovanför våra huvuden och ner på redan våta gigantiska blad av monstera.

Fyra och ett halvt år.

Ett annat liv.

Le Jardin Créole de la Guadeloupe

En plastmugg mörk kryddig chokladdryck.

En liten liten pusselbit i resan som förändrat mitt liv.

Nån dag ska jag berätta historien om Karibien.

Tills vidare får ni receptet som doftar och smakar lika förföriskt som den mörka brygden i den lilla plastmuggen i den kreolska trädgården.

Det här behövs:
2 1/2 dl mjölk
1 msk god kakao
2-3 tsk rårörsocker
1/2 vaniljstång
5-10 kärnor kardemumma
1 liten bit kanelstång
Några drag på rivjärnet med en muskotnöt (har du bara gammal färdigmald muskot kan du lika väl hoppa över den)
Några kristaller havssalt

Gör så här:
Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg detta och de andra smaksättarna i en kastrull. Slå på mjölk och värm chokladen på låg värme i åtminstone tio minuter. Rör om då och då, och låt inte mjölken koka.

Sila bort kryddorna och häll upp chokladen i en kopp.

Ladda spellistan, tryck på play och dröm dig bort en stund

Open Spotify Karibien

Har du inte spotify, men winamp kan du lyssna på karibisk radio online
Om du inte redan har winamp, ladda ner det innan du börjar med chokladen, surfa sedan in på nån av dessa
Radio St Barth
Radio Transat
Ecouter är ordet du ska leta efter, det betyder Lyssna, alt Ecoutez nous


Källa: Eget, med inspiration från Le Jardin Créole i Sainte Rose, Guadeloupe, Franska Västindien

Bilden är lånad här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar