söndag 29 augusti 2010

Pasta Carbonara


Meh! Har jag inte bloggat världens godaste, enklaste, snabbaste vardagsrätt?! Senast i förrgår gjorde jag den, men tänkte förstås inte på att fota, så det blir en platshållarbild så länge.

Det finns många sätt att laga en pastarätt med nån sorts fläsk i. Många är jättegoda. Med kraftigt sotat svenskt fläsk. Med ostig riklig sås. Med fryntligt brynt lök. Men Carbonara är det inte. Uppmärksamma bloggläsare har förstås redan konstaterat att på bilden finns den amerikanska ostladdade såsiga Maccheroni and cheese.



I mitt kök tillagas Carbonaran som jag lärt mig av kompisen som jobbat i köket på stans första italienska restaurang, där innehavarna förde en ojämn kamp mot ociviliserade gäster som hade mage att fråga efter ketchup till pastan. Det är möjligt, men jag tvivlar på, att herrarna tagit sig friheter med Carbonarareceptet.

Det här behövs till 1 portion:
spagetti eller annan lång pasta som tagliatelle, fettucini eller linguini
räkna med 75-100 gram torkad pasta eller 100-150 gram färsk pasta per person

fläskkött, rimmat och lufttorkat, ca 70-100 gram per person
helst italiensk pancetta = sidfläsk/bacon - vanligtvis inte rökt
coppa/capicola = av nacke/skuldra går också bra, kolla bara så den är saltad men inte kryddad
prosciutto crudo = skinka är lättare att få tag på, och magrare. Parmaskinka, prosciutto di Parma är onödigt dyr
det sägs att originalCarbonaran gjordes på guanciale = griskind, tänk saluhall och stor plånbok
jaja, det går förstås att använda vanlig eller riktig svensk bacon med rök eller röksmak, det är ofta en massa vatten som ska ånga bort i pannan så räkna med 100-140 gram per person

1 äggula

1-3 msk grädde
en diskutabel ingrediens, vanligare utanför Italien än på de italienska borden

1/2 - 1 dl nyriven smakrik italiensk lagrad ost, som parmesan, pecorino eller grana padano
pecorino romano är traktens ost gjord på fårmjölk, parmesan är en umamirik vällagrad komjölksost, grana padano efterliknar parmesan men är mildare, yngre och lite billigare

havssalt & svartpeppar

Gör så här:

Sätt på vattnet till pastan, minst 1 liter vatten och 1 tsk salt till 100 gram pasta/1 portion.

Hetta upp en stekpanna.

Skär eller riv fläsk/skinka i strimlor och släng ner i stekpannan, håll igång med en stekpincett. Lite olivolja i pannan om du har magert kött. Håll varmt.

I en liten skål eller kopp rör du äggula med en skvätt grädde, rör ner lite salt & mal lite svartpeppar.

Häll av vattnet från den färdiga pastan - men spar någon matsked kokvatten i kastrullen.

Häll på äggula och grädde - eller strunta i grädden.

Strö den rivna osten över, rör om med stekpincetten.

Nu ska du ha fått en aning tunn sås som täcker pastan utan att klibba ihop den, osten ska ha smält jämnt och fint, äggulan blandat sig välvilligt utan att skapa äggröra. Det sistnämnda är hela anledningen till att jag använder grädde alls - med bara äggula, kokspad och ost får man akta hettan om man vill undvika scrambled eggs.

Häll upp pastan i en djup tallrik.

Strö fläskköttet över pastan, ta några rejäla tag med svartpepparkvarnen, och servera extra riven ost för den som vill.

Ska man servera pasta Carbonara till många föreslår jag att var och en får en kopp äggula+grädde och en kopp riven ost. På bordet står en skål fläsk och en svartpepparkvarn. Var och en får en djuptallrik ångande pasta uppslevad vid bordet och blandar såsen i tallriken med gaffeln själv och tar sen för sig av fläsket.

Lite lagom pyssel att prata kring, och så kan man ju alltid spekulera huruvida rättens namn syftar på kolgruvearbetarens hustru på grund av molnet av svartpeppar, eller om det kanske var det hemliga revolutionära sällskapet Carbonari, bildat på 1800-talet med syftet att ena Italien, som hyllades med rätten. Eller så kan man resonera kring vilket sorts fläsk och ost som är det rätta, är det blasfemi att använda grädde, ska kanske hela ägget inklusive vitan ingå, och är det fortfarande en Carbonara ifall man har ärter, svamp eller lök i rätten? Nu finns det förstås en risk att alla gäster blir ense om att precis som du serverar rätten är helt fel...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar