onsdag 22 september 2010

Kyckling Korma to die for

Jag gillar indisk mat, men har hittills inte lyckats laga en anständig indisk rätt hemma. Att steka några kycklingbitar och hälla på en burk färdig sås kvalificerar inte som anständig matlagning, och det blir inte mycket bättre att använda en färdig kryddpasta och en burk tomat eller grädde.
Men nu har jag hittat Receptet. En indisk rätt där jag gör maten från grunden, blandar och rostar och smörfräser kryddorna själv - och det blir så himla gott att det är värt varje minut!

Det här behövs:
1 kg bröst eller lårfilé av kyckling
2 stora gula lökar
6 klyftor vitlök
1/2 dl tunt skivad ingefära
1 dl skirat smör (ghee) eller matolja

1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk kardemummakärnor eller 1 msk hela kardemummakapslar
1/2 tsk salt
1 nypa kajennpeppar (eller chili efter smak)

2 dl mald skalad mandel
1 dl russin
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk

1 tsk salt
1 msk socker
3 msk pressad citron

Servera med:
basmatiris, gärna kokt med kryddor; hela kardemummakapslar, kanelstång, kryddnejlika, lagerblad
sallad
rostade saltade nötter, till exempel cashew
mango chutney
naanbröd, gärna med vitlök
papadums
yoghurtsås med mynta

Gör så här:
Börja med att skira smör till ghee, alternativt använd vanligt smör eller olja.

Skålla, skala och mal mandeln.

Stöt kardemumman i en mortel. Har du ingen mortel funkar en pepparkvarn, men det är mer arbetssamt. I sista hand tar du förstås färdigmald kardemumma.


Skala ingefäran och skär den i tunna skivor alternativt strimla ingefäran.

Skala vitlöksklyftorna. Finhacka löken.

Häll grädde, kokosmjölk, malen mandel och russin i en gryta (jag hoppade över russinen).
Hetta upp en stekpanna, strö på kryddorna och låt de rostas lätt. Du känner på doften när kryddorna blir varma, rör om så det inte bränns. Klicka på en rejäl klick smör och låt kryddorna fräsa i fettet. Häll över i grytan.


Låt löken smörsteka några minuter, lägg i ingefäran och pressa till sist i vitlöken. Det ska inte brynas, bara bli genomskinligt smörstekt. Lägg över i grytan och slå på värmen.

Skär kycklingen i bitar, bryn i omgångar och lägg över i grytan när all kyckling är brynt. Späd med vatten då och då.



Sätt på riset, koka gärna med kryddor. Lägg dem i en tesil, om du inte råkar ha en kryddsil. Eller sy in kryddorna i en bit gasbinda.

Smaka av grytan med salt, socker och citronsaft.


Källa: Dagens Nyheter, fast tillagningsanvisningarna har jag ändrat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar