lördag 8 maj 2010

Croque Monsieur

I dag kom jag hem trött och sliten efter en lång dag på stan, avslutad med veckohandling som sög den sista musten ur mig. Absolut ingen lust alls att laga mat. Ingen tid heller, med tanke på att klockan var sådär åtta på kvällen. Öppnade kylen. Förvånansvärt få alternativ på färdig mat, ingen bortglömd lunchlåda att slänga in i mikron. Övervägde en stund att gå loss på en ett par Crème brûlée som blivit kvar sen i går. Sen kom jag ihåg att jag faktiskt kommit ihåg att köpa dijonsenap. Så jag kom på bättre tankar, och med helt överkomlig insats av tid och energi kunde jag hugga in på en vrålgod varm macka med en fin sallad till.

Det här behövs till en macka:
2 skivor ljust franskbröd
smör att steka i
2 skivor skinka, gärna kokt
2 teskedar fransk dijonsenap
2-4 skivor ost

Gör så här:
Smöra två skivor bröd och lägg dem med smörsidan mot varandra.

Lägg på skinka och ost, bred på dijonsenap.


Värm upp stekpannan. Lägg i en rejäl smörklick.

Lyft nu upp översta brödskivan och lägg den med smörsidan neråt i stekpannan. Lägg på nästa brödskiva som nu har smörsidan upp.

Stek mackan på ganska svag värme (3 av 6) så att osten hinner smälta innan mackan blir bränd på utsidan.

Vänd mackan försiktigt och stek den andra sidan.

Gör i ordning en sallad medan mackan steks. Småbladig romansallad, gurka och rödlök tog jag. Smaksättare fick bli hackad persilja, salt & peppar och så lite pressad citron.


Variationer:
Det finns många varianter som alla sägs vara original till Croque Monsieur, somliga utesluter senapen, andra svär att det ska vara skivad tomat i. Vissa tycker att mackan ska doppas i uppvispat ägg, eller en blandning av ägg och mjölk, innan den steks. Några grillar mackan och lägger osten ovanpå. Åter andra toppar den stekta/ugnsgrillade mackan med béchamelsås (vitsås), strör lite ost över och gratinerar. Och så finns det de som placerar béchamelsåsen inuti.

Några varianter som fått egna namn:
Croque Madame – en Croque Monsieur som serveras med stekt ägg ovanpå
Croque Provencal – en Croque Monsieur med tomatskiva i, ev byts senap ut mot majonnäs med örter
Croque Señor – en Croque Monsieur med tomatsalsa i
Croque Auvergnat – den vanliga Gruyèreosten byts ut mot ädelost/grönmögelost
Croque Norwégien – en Croque Monsieur där skinkan bytts ut mot rökt lax
Croque Gagnet – här har skinkan bytts ut mot Andouille, en fransk/cajun-kryddig korv


Källa: rätt som serverats på franska caféer sedan 1910-talet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar