onsdag 1 december 2010

Brandgul pastasoppa

Min senaste förälskelse är en mjuk, mild men fyllig soppa med grönsaker och pasta. Den är helt enkelt, i all enkelhet, underbar. Dottern är också helt såld. Efter första skeden hade hon tänkt säga att den smakade för lite. Sedan tog hon sked till. Och en till. Och ännu en. Och sen utbrast hon "Vad intressant smak! Jag tycker jättemycket om den! Den är liksom... låg... fast breder ut sig... fattar du?"

Den här soppan improviserades fram efter dotterns kryptiska anvisningar om den önskade pastasoppan. "Den ska vara paprikig. Och lite tomat. Men inte så mycket som tomatsoppa. Buljongigare. Fast inte så tunn. Och så majs!"

Ja, men det förstår ju alla att det var en sån här soppa hon menade?!

Det här behövs:
1 stor röd paprika
olivolja
3-4 små röda tomater, t. ex. plommontomater
1 gul lök
1 msk smör
7 dl vatten
2 pods köttbuljong, fond du chef
cirka 1 krm/ml timjan
knappt 1 dl grädde
knappt 1 dl majs
ca 2,5 dl kort/liten pasta

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader, Start eller Grill. Skär paprikan i 4-6 delar, ta ur kärnhuset. Smörj in bitarna med lite olivolja och lägg dem i en ugnsfast form eller på folieklädd plåt och ställ in i ugnen.

Ställ en soppgryta på plattan, slå på och lägg i smörklicken. Sätt på en annan platta och en kastrull med cirka 7 dl vatten på högsta värmen. Skala och hacka en lök. Låt den fräsa i smöret i soppgrytan. Vänd på paprikan.

Skär botten av plommontomaterna, skåra ett kryss i andra änden och lägg ner tomaterna när vattnet i kastrullen kokat upp. Låt tomaterna ligga i en kort stund, tills du ser att skalet börjar krulla sig lite vid kryssen. Häll över vattnet i soppgrytan. Lägg buljongpoddar och timjan i soppgrytan. Vänd på paprikan.

Skala tomaterna, skär dem i små bitar och lägg dem i soppgrytan. Ta ut paprikan, pilla loss skalet och skär paprikan i små bitar. Ner i soppgrytan med den också. Tillsätt grädden. Låt soppan sjuda någon minut. Sila soppan, låt det mesta av spadet koka vidare medan du mixar grönsakerna med lite av spadet. En stavmixer funkar bra, men det går också att passera genom sil.

Blanda ner grönsaksmixet i spadet, tillsätt vatten så det blir minst 1 liter. Låt koka upp och tillsätt pastan och majsen. Koka enligt anvisningar på pastapaketet.

Smaka av soppan - spädas mer? Salt & peppar?


Jag använde Icas minisnäckor, och tror att det blir bättre med en lite större modell som ger lite mer tugg. Inte ett korn salt eller peppar tillsattes, buljongen räckte för att ge smak tillsammans med grönsakerna.

Småfrallor i halvor rostades i ugnen och serverades med smakrik whiskyost respektive kraftigt rökt skinka. Himmelriket är nära :)

Edit: Vid en andra tillagning använde jag fusilli, skruvmakaroner. Mycket bättre. Fast å andra sidan använde jag fyra stora plommontomater, 500 gram, och det blev lite för mycket. Balansen tippade över mot tomatsoppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar