fredag 26 november 2010

Madeirasås

Den här såsen är en av mina absoluta favoriter. Jag har haft receptet i säkert tio år och tröttnar inte på det. Älskar att det finns såser som är festgoda utan att innehålla grädde!

Det här behöver du:
½ gul lök
1 msk torkad grönpeppar
50 gram smör
½ dl vetemjöl eller idealmjöl
3 ½ – 4 dl vatten
1 tärning köttbuljong eller ½ tärning mörk oxbuljong och ½ tärning grönsaksbuljong
1 ½ dl madeira (den billigaste Madeira fine går bra)
1 msk tomatpuré
ca 1 msk soya
1-2 msk fryst eller färsk hackad persilja

Tillbehör:
passar bra till både nötkött, kyckling och fläskkött


Gör så här:
Hacka löken. Krossa pepparn, antingen i mortel eller mellan fingrarna.

Smält smöret i kastrull. Stek löken lätt, den ska bara bli genomskinlig, inte brun. Strö ner pepparsmulet. Strö på mjölet, rör om och späd med vin och vatten.

Krydda med buljongtärning, tomatpuré och soya.

Låt såsen puttra 15 – 30 minuter. Sila sedan bort lök och pepparsmul.

Rör ner persilja i såsen.



Källa: hittade receptet i en veckotidning för hundra år sen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar