måndag 12 april 2010

Gratinerad lax

En gammal favorit från en 80-talskokbok fick nytt liv med ny smaksättning. Numera ny favorit hos både mig och kidsen.

Den här rätten kvalar nätt och jämnt in under halvtimmesgränsen, det beror lite på hur van matlagare du är och vilka tillbehör du väljer. Portionsbitar av färsk lax förstås, så går det snabbt med förberedelserna. Medan gratängen sköter sig själv i ugnen hinner du andas ut, duka, göra en sallad, kanske couscous.

Kokt potatis hinns svårligen med på en halvtimme, kanske om du börjar med att sätta på en panna saltat vatten, skala och skära potatisen i lite mindre bitar.

Det här behövs:
600-800 g lax, gärna färsk laxsida, annars portionsbitar av laxfilé
salt & peppar
mejram, paprikapulver
2 limefrukter
inlagd röd jalapeño
2 rödlökar
smakrik ost, till exempel lagrad prästost
3 dl grädde

Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader, ta fram en gratängform. Jag brukar fördela hälften av smaksättningen i botten på formen, och sen resten ovanpå fisken.

Riv det yttersta gröna av den ena limefrukten ner i gratängform, dela frukten och pressa saften ur den i formen. Strö lite av kryddorna formen. Hacka jalapeño och strö ut hälften. Klyfta eller skiva lökarna och fördela hälften i formen. Riv lite ost ner i formen.

Om laxsidan har skinnet kvar, skär bort det. Lägg laxen med skinnsidan ner, på skärbräda, nära kanten. Börja i stjärtänden om du har den med, frigör det yttersta av laxskinnet från köttet. Lägg ner kniven nästan horisontalt och låt den glida längs insidan på skinnet så går det lätt att lossa laxköttet. Se bara till att kniven är vass, nyslipad och tillräckligt lång för att nå ut på andra sidan laxfilén, annars får du vända på skärbrädan och skära en gång till från andra hållet.

Känn med fingrarna längs laxfilén om det finns ben kvar. Strålbenen finns på övre delen av fisken, inte stjärtbiten, och sitter i en rad ungefär på mitten längsmed fisken. Ryck bort dem med en plattång eller pincett. Har du inte det kan du lägga en bordskniv längs benet, klämma fast benet med tummen och rycka.

Skär laxfilén i bitar, portionsbitar kan delas om man vill att det ska gå snabbare i ugnen. Lägg laxen i formen.

Samma smaksättning igen; rivet limeskal, pressad limejuice, kryddorna, hackad jalapeño, lökklyftor och riven ost. Fördela grädden över och ställ in i ugnen.

Pröva laxen med en gaffel, stick in och dra lätt, när den delar sig skivigt är laxen klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar