fredag 14 januari 2011

Italiensk falugryta

"Nej, inte falukorv och pasta igen!" var första tanken när jag kollade på klockan som hunnit uppnå middagstid utan att jag planerat matsedeln. Men hungern var stor, plånboken nästan tom, och falukorv fick det bli. Skafferiet kom till räddningen. Vi slapp stuvade makaroner med stekt korv. Korven fick sällskap av tomat, lök, paprika, svamp, en skvätt vin och lite örter och tillsammans med fusilli/skruvmakaroner blev det faktiskt riktigt gott. En vardagshöjdare tror jag bestämt.

Det här behövs:
1 dl vitt vin
1 stor gul lök, eller 2 små
2 burkar hela skalade tomater - gärna Mutti
salt
svartpeppar
ca 1 tsk torkad salvia - eller färsk hackad
ev 1 tsk socker
olivolja
smör
1 röd paprika
1 stor burk skivade champinjoner - eller färsk svamp
400 gram falukorv

Gör så här:
Sätt på en stor gryta vatten till pastan, glöm inte minst en tesked vatten per liter vatten. Ställ en annan gryta på stora plattan, häll i vinet och låt det puttra på och reducera.

Under tiden hackar du löken, och paprikan, och kramar vattnet ur champinjonerna.

Ta av grytan med vinet, ställ dit en stekpanna och fräs upp löken i en skvätt olivolja och en klick smör. Hiva över löken i grytan med vinet. Fräs nu paprikan.

Häll tomatspadet i grytan med lök och vin. Krydda med salt, peppar och salvia. Kanske behöver du en nypa socker - det beror på vilket vin och vilka tomater du använder. Och om du steker löken långsamt och försiktigt, för då ger den en sötma som kan bli precis lagom. Vänta med sockret till sista avsmakningen om du är osäker.

Om du inte redan hällt pastan i vattnet är det nog dags nu.

Skär falukorven i strimlor medan paprikan och svampen steker färdigt och hivas över i grytan. Bryn falukorven och skär under tiden de konserverade tomaterna i bitar.

Låt till sist hela grytan med korv och allt koka ihop nån minut medan pastan blir klar. Passa på att smaka av. För surt? Ta en nypa socker.

Använder du färsk salvia kanske du behöver tillsätta lite mer nu för att få den där fräscha örtiga smaken. Får du inte tag i, eller inte gillar, salvia kan du pröva med rosmarin.

Jag använde Muttis hela skalade tomater och de gav bra grytig konsistens utan att jag behövde koka bort så mycket vatten. En del billigare tomatsorter har större andel tomatjuice och mindre hela tomater, då kan man antingen behöva koka grytbasen mer så vattnet ångar bort eller hälla av en del tomatjuice som man inte tar med i grytan.

Det här blev en riktigt bra vardagsrätt, nåt lite annorlunda att göra med falukorven. Det finns förstås inget äkta italienskt i en rätt med falukorv - men smakerna i grytbasen är definitivt italienska. Byt ut falukorven mot salsiccia och du har flyttat betydligt närmare Italien ;)

Fusilli var ett bra pastaval, räfflorna sög åt sig såsen precis som jag hade tänkt. Det finns andra mer eller mindre fantasifulla varianter med samma verkan - radiatori (radiatorer=element), casareccia/strozzapreti/gemelli (vriden/skruvad kort pasta), cavatappi/cotelli (räfflad korkskruvformad). Strozzapreti betyder förresten präststrypare eller prästkvävare vilket enligt myten motiveras av att den glupske prästen vräkte i sig den goda maten så han satte i halsen. Så ät försiktigt ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar