söndag 21 mars 2010

Bananmilkshake

Milkshake är barndom, sommar, mys i soffhörnet, vardagslyx, snabblagat, njutningsfyllt, smakbomb, både dryck och dessert. Och den hemmagjorda har inte mycket gemensamt med den du köper på hamburgerbaren. Bananmilkshake är min favorit, ända sedan tidiga tonåren. En mixer/blender som klarar att krossa is är bäst. Annars får du antingen utesluta isen eller krossa själv med hammare på en påse med isen i.

Det här behövs:
ca 6 isbitar
1 liten söt småprickig rättvisemärkt banan
(om du inte får tag i det får du göra nån annan smak. Hallon eller blåbär till exempel)
1/2 tsk vaniljsocker, Vanila eller hemmagjort riktigt vaniljsocker
1-2 msk sirap, helst rörsirap/cane syrup
ca 1 1/2 dl gammaldags vaniljglass
ca 1 1/2 dl mjölk

Gör så här:
Börja med att krossa isen, kanske behöver du sätta in nån matsked vatten för att blendern ska jobba bra. Häll upp iskrosset i ett glas/skål så länge. Dela eller mosa bananen lätt, lägg den och glassen i blendern. Lägg i vaniljsocker, sirap och hälften av mjölken. Mixa. Så resten av mjölken. Smaka av. Till sist iskrosset, mixa lite till. Häll upp, servera med sugrör.

Varianter:
Bär och frukter som är smakrika och inte alltför vattniga funkar
Koncentrerad juice, saft eller essens till läsk
En kopp kall espresso - alternativt lite pulverkaffe smält i vatten
Kakao kokas lämpligen ihop till fransk chokladsås med lika delar socker och vatten
Koka ihop en kolasås med grädde, smör, sirap
Krossa eller smält godis som polkagrisar, turkisk peppar, mjölkchoklad

Källa: Eget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar