söndag 21 mars 2010

Ungersk middag




Ungersk potatis:
2 gula lökar skivas grovt
rund fast potatis till ca 4 portioner skalas
smör & olivolja får bottna en gryta, bryn sedan löken tills den blir transparent
ca 1 msk paprikapulver, gärna av olika sorter, får fräsa med löken
ja, det finns massa olika sorts paprika, jag använder söt mild, het och rökt
1/2 - 2/3 tsk hela kumminfrön stöts lätt i mortel och får hänga med i grytan
häll potatisen i grytan, och slå på vatten så det knappt täcker
låt ett par buljongtärningar, fond eller pods, gärna mörk ox, smälta ner
dra några tag med svartpepparkvarnen och smula ner lite mejram
låt puttra så nätt tills potatisen är klar

Receptet har sitt ursprung i Rutiga kokboken 1984, om än jag modifierat måtten genom åren

Serveras med:
Skär några kolbasz itu på längden, skåra skinnet och stek eller grilla
Hade jag inte varit på gränsen till hallucinatoriskt hungrig hade jag också gjort
en blandad grönsallad
och skurit upp lite inlagd gurka

Väldigt, väldigt enkelt. Och väldigt, väldigt gott.

Källa: Rutiga kokboken, något modifierat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar