söndag 21 mars 2010

Prinsesstårta

Tårta kan man väl aldrig få för mycket av? Det vore ju synd att förbehålla tårtan endast för födelsedagar. Det finns namnsdagar, jubileum, vårdagjämningar och jobbframgångar, det finns solsken och helger att fira, och det grå tisdagar som behöver lysas upp.

Världens bästa tårtbotten har rutiga kokboken receptet på, fast beskrivningen är min egen. Så väldigt mycket godare än den färdigbakade konserverade i butiken.

Det här behövs:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ev smaksättning, som vaniljsocker eller rivet citronskal. Använder du kakao så minska på mjölmängden lika mycket

Fyllning till prinsesstårta:
Hallon eller hallonsylt
Vaniljkräm
Vispad grädde med vaniljsocker
Tårtlock av marsipan

Gör så här:
Vispa ägg och strösocker riktigt ljust och pösigt. Blanda i en annan skål de torra ingredienserna, och vispa ner dem i smeten lite i taget. Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant. Häll i smeten, grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader. Räkna med ungefär 35 minuter, men kolla med en sticka/tandpetare att kakan är torr. Låt svalna lite innan du stjälper upp den.

När den kallnat helt skär du kakan i tre skivor. Lägg till exempel kakan vid en skärbräda, lägg knivbladet på skärbräden och skär halvvägs in medan du snurrar kakan runt. Fyll tårtan med hallon och vaniljkräm. Bred vispad grädde på, forma en kupol ovanpå och lägg på ett färdigt marsipanlock. Done. Vill man ha tårtan lite saftigare kan man med fördel droppa lite fruktsaft/spad från hallonen på bottnarna när man lägger ihop den.

Samma grundrecept på tårtbotten kan varieras hur mycket som helst, den passar förstås bra till sommaren jordgubbstårta. På vintern är det perfekt att göra blåbärtstårta och för gottegrisen passar choklad- och banantårtan

Blåbärtstårta:
Riv mandelmassa och blanda med löst vispad grädde
Fördela blåbär på tårtbotten, bred ut mandelgrädde på
Bred vispad grädde ovanpå och runtom
Klicka vispad grädde runt kanten på ovansidan
En stor hög väl avrunna blåbär i mitten
Garnera tårtan med rostade mandelspån på kanten

Choklad- & banantårta
Byt ut 1/2 dl mjöl mot kakao i tårtbotten
Om du har bananessens så smaksätt vispad grädde med den
bred grädde på bottnarna, fördela skivad banan på
Bred grädde på och runt tårtan
Garnera tårtan med skumbananer och riven choklad på kanten

Bananessens kan man köpa på Stockholms aeter & essencefabrik, antingen om man har vägarna förbi eller så beställer man på postorder.
Butiken ligger på Wallingatan 14, en tvärgata till Drottninggatan

Ett tips är att passa på att köpa saffranstrådar, glöggkryddor, vört, lakritsstänger, kryddblandningar och brännvinskryddor...

Källa: Rutiga kokboken, Eget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar